Balans

Balans

Te pas en te onpas lees je het woord balans als oplossing voor al je problemen. Balans in je leven, balans tussen lichaam en geest, werk-privé balans, gebalanceerde voeding. Het woord balans werd pas in 2010 onderdeel van mijn vocabulaire. Tot die tijd was balans vooral een beeld van een lenig turnmeisje op een evenwichtsbalk. Of de balans van plussen en minnen in een boekhouding. Het was een vreemd abstract woord waar ik weinig aandacht aan besteedde.

In mijn met stress gevulde leven, dacht ik dat yoga en spiritualiteit mij meer in balans zouden brengen. Nu, 7 jaar later, durf ik te zeggen dat dit niet per se het geval is. Laat me dat uitleggen. Ik ben van nature een denker en dromer. Je zou me net zo goed een piekeraar kunnen noemen.  De vragen ‘wie ben ik’ en ‘wat doe ik hier’ stelde ik me al op jonge leeftijd. Simpel gesteld ben ik meer een denker dan een doener.

Wat gebeurde er toen ik meer en meer ging leren over yoga? Ik ging meer denken. Hoewel ik ook fysieke flink aan de bak ging wat mij letterlijk met m’n voeten op aarde hield, waren het de filosofie en meditatie die mijn interesse hadden. Dus wat deed ik; ik voegde nog meer denken en dromen toe aan mijn denkende en dromende leven. Resultaat: De balans was ver te zoeken, ik dacht en droomde mezelf  ondertussen ongelukkig en brandde op.

Als denker en dromer ligt balans dus niet alleen maar op spiritueel vlak maar ook juist bij de tegenpool. Ik heb een doodnormale baan bij een financiële instelling. Die houdt me met beide benen op de grond. Ik hou van sport en sport kijken. Dus zit ik in een sportschool in plaats van alleen maar op een yogamatje en kijk ik Studio Sport. Ik lees de boeken van Hendrik Groen naast de Bhagavad Gita. Ik ga shoppen en lunchen met vrienden. Mijn leven lijkt in weinig nog op mijn yoga-gevulde leven. Ik ben gelukkiger en relaxter.

Had ik dan nooit met yoga moeten beginnen en me daarin onder moeten dompelen? Tuurlijk wel! Balans is dat punt dat je vind wanneer je hebt ervaren wat teveel is, wat te weinig is en weet wanneer het goed genoeg is. Alles kennis, ervaring en mensen neem ik elke dag mee. Yoga is nog steeds, en misschien meer dan ooit geïntegreerd in mijn leven.

Bij het woord ‘balans’ heb ik lang gedacht dat het een ultiem en statisch punt van evenwicht was. Ik dacht ook dat je dag in, dag uit, op dat punt kon leven. Waar ik dat bijzondere en naïeve idee vandaan had, kan ik je niet vertellen. Wat ik wel kan vertellen is dat dit idee leidde tot een aaneenschakeling van teleurstellingen en stress. Want wiens leven is er nou statisch?

Leef je uit, ontdek, dompel je onder en ervaar wat goed is voor jou. Balans ontstaat niet in je hoofd door gedachtes en concepten. Het komt en gaat met alle ervaringen die je opdoet.

Back To Top