Dromen en Doelen

Dromen en Doelen

Het nieuws staat bol van berichten over de zorgelijke toestand van het klimaat op aarde. Diezelfde aarde roert zich flink en laat van zich horen door lava en as uit te proesten in Italië en Indonesië. De Dow Jones dook vlak voor de kerst een dieptepunt in. Op de Nederlandse wegen staan 20% meer files. Op Twitter duikelen mensen massaal over elkaar heen. Ze duikelen ook over de woorden van de Koning en het ontbreken van een kerstboom bij de kersttoespraak was reden voor #ophef. En dan heb ik het nog niet over de bedrijfsvoering van Trump en de onophoudelijke onrust in delen van de wereld. Een beetje zwartkijker ziet de toekomst somber in.

Somber wil ik mijn kijk op de toekomst niet noemen, maar ik betrap mijzelf wel op een vertwijfelde blik naar de toekomst. Alles lijkt in sneltreinvaart te veranderen in zowel positieve als negatieve zin. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar alsmaar sneller op. Zelfs de tijd lijkt sneller te gaan. Ik kan me geen voorstelling maken van hoe het leven of beter, mijn leven, er over 5 jaar uitziet. ‘Onzeker’ zo zou ik het willen noemen. Maar ook ‘bevrijdend’.

De trend om aan het eind van het jaar doelen voor het nieuwe jaar te stellen, laat ik aan me voorbij gaan. De snelheid van veranderingen die ik ervaar en om mij heen zie, maken dat het nastreven van specifieke doelen in een steeds veranderende omstandigheden als topsport klinkt. Dat botst met mijn overtuiging dat het leven moeiteloos is. Ga maar eens na; De tijd verstrijkt vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. De zon komt op, de aarde draait, planten groeien, koeien loeien, hanen kraaien, gedachtes ontstaan en jouw hart klopt. Daar heb je geen enkele moeite voor hoeven doen.

Geen doelen meer voor mij. In plaats van tijd besteden aan het visualiseren van mijn dromen en stappenplannen maken stel ik mezelf nog maar één vraag: ‘Wat vind ik leuk om te doen?’ En vervolgens ga ik dat doen. Vaak is mijn antwoord op die vraag: Een stuk wandelen, fietsen, lezen, nieuwe dingen leren en bovenal schrijven. Vergeet ook niet het ontmoeten van vrienden en familie. Het zijn eigenlijk hele simpele dingen die me gelukkig maken.

Heb ik dan helemaal geen dromen meer? Natuurlijk wel! Als er iemand veel dagdroomt ben ik het wel. Ik zou zo graag nog eens een artikel voor een tijdschrift schrijven. En een boek of kinderboek. En weet je wat het mooie is? Of dit nou wel of niet lukt, op de weg daar naartoe doe ik doe simpelweg wat ik leuk vind. Schrijven.

Bevrijdend is het gevoel dat komt wanneer je zonder doel, zonder resultaat, doet wat je het leukst vindt. Wanneer je jezelf voor even ontslaat van het gevoel iets te moeten bereiken. Ik blijf erbij dat wanneer ik minder mijn best doe om iets te bereiken, hoe meer ik bereik.

Wat mijn doelloosheid tot nu toe in concrete vorm heeft opgeleverd? Een column in Yoga Magazine, artikelen op de site van Amsterdam Flower School, een vernieuwde website, de moed te solliciteren op een hele andere functie, een nieuwe opleiding, een nog steeds verbeterende gezondheid, hele leuke lieve vrienden, tijd met mijn familie… En bovenal, meer ontspanning en geluk.

Back To Top