Waarom ik voor het bedrijfsleven kies

Waarom ik voor het bedrijfsleven kies

In de afgelopen vijf jaar heb ik drie yogadocenten-opleidingen afgerond. Toch werk ik niet als yogadocent. Ik kies bewust voor mijn baan in de tech- en financiële wereld. Deze keuze komt na jaren worstelen en zoeken naar een plek waar ik me fijn en veilig voel. Een zoektocht die velen herkennen. Pas nu voel ik wat mijn plek is als mens, maar ook als yogi, in de corporate wereld. 

Mijn afgelopen jaren kenmerken zich door deze tweestrijd. Tijdens de yoga-opleidingsdagen leek het werk dat ik doe vreselijk nietszeggend en plat. Wat voegde ik toe aan de mensheid? Wie hielp ik eigenlijk? Wat bereikte ik wanneer ik mij dagelijks door de file worstelde om vervolgens stukken geteste software door een leverstraat te sleuren?  

Waarom deed ik dit, elke dag, terwijl ik ook in de warme en veilige omgeving van een yogastudio kon zijn? Waarom bleef ik rondlopen in de wereld van doelstellingen en botsende ego’s terwijl ik ook met een open hart en een open geest rond kon lopen in een wereld van zachtheid en flow?

Ik kwam hier niet uit maar iets hield me in mijn baan. Terwijl ik wilde plannen maakte voor een leven vol yoga en liefde, strandde elk plan. Ik heb het echt geprobeerd; mezelf terugtrekken uit de harde en snel veranderende de maatschappij zoals ik zo velen heb zien doen. Ik weet en voel waarom deze neiging bestaat. Het is niet altijd leuk is het bedrijfsleven. De ratrace gaat door en accelereert zelfs. Automatisering, robotisering en alle andere technische mogelijkheden drijft bedrijven tot een stroom van veranderingen en reorganisaties. Massaal moeten bedrijven zichzelf aanpassen om mee te blijven tellen. En wij, de werknemers, moeten mee veranderen. Agillity, oftewel flexibiliteit, aanpassingsvermogen en wendbaarheid, zijn eigenschappen waar we meer dan ooit bij gebaat zijn…

En daarmee kwam het antwoord… Waar leer je flexibel te zijn, wendbaar en je aan te passen aan wat is? In yoga.

Naast de fysieke flexibiliteit door de beoefening van yogahoudingen leer je in meditatie en de yogafilosofie dat alles is wat het is. Je leert dat het licht en donker niet twee zijn. Wij ervaren onze wereld als duaal, maar yogi’s leren dat deze dualiteit slechts eenheid is. Het een kan niet zonder het ander bestaan. Wanneer dit ervaren is, ontstaat er ruimte. In deze ruimte mogen alle omstandigheden er zijn. Alle botsende ego’s en zachte harten kunnen er tegelijk zijn net als weerstand en plezier. Alle doelstellingen blijken een flow te vormen. En Agile werken blijkt de mooiste corporate uiting te zijn van yoga maar hier kom ik in een volgend artikel op terug.

Daarom ben ik nog hier. Alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd in een yogastudio, blijk ik dagelijks te kunnen toepassen in het bedrijfsleven. Verbinding is meer dan ooit nodig in onze wereld. Waarom zou ik mij terugtrekken in een yogastudio terwijl de verbindende kwaliteiten die wij als yogadocent leren, juist in het bedrijfsleven zo nodig zijn?

Aan mijn mede-yogi’s: Kom of blijf aanwezig op de plekken waar menselijkheid, zachtheid en verbinding misschien geen vanzelfsprekendheid zijn maar waar zowel de noodzaak als waardering steeds zichtbaarder wordt. Laat je verrassen door alle toepassingsmogelijkheden. Het doorgeven van yoga gebeurt niet alleen voor een groep. Het gebeurt overal! Dus waarom niet op de werkvloer? 

Back To Top